Saturday, 16 March 2013

Kebab Thai vs Sandwich Thai

Assalamualaikum n selamat pagi ;)
Pagi ni bangun awal solat pastu nk buat sarapan pagi. Sejak2 hubby suka sangat beli kebab thai kat pasar malam,saya pun try belajar selok belok buat kebab thai tuh. Tapi saya xtny la orang tu apa ingredients dia. Just tgk cara dia buat.

One day diri ini terasa nak makan sandwich, then ajak la hubby p Bakti Permai USM. Sandwich situ sedap hokay. Macam2 ada. Then mlm tu hubby ajak shopping brg2 dapur, angkut la skali tuna mayonis,konon2 nk buat sandwich lagi. 

Pagi ni, idea nak buat sandwich ala2 pattaya gitu or kebab thai tu lah,tetiba muncul dalam kepala. Then apa lagi, trus pukul telur, sapu tuna mayonis siap2 kat roti. Letak ckit minyak dlm kuali. Then buat macam telur dadar tapi nipis la (ala mcm nasi pattaya tuh) Then, bungkuslah roti tadi dlm telur tu. Balik2 kn..Tadaaaaaa.. Ini hasilnya :


 
Kebab thai versi saya. Boleh jgak pggil sandwich thai. hehe


*psssst terasa nak letak gmbr kari ketam. Gedikssss..hahaha



Kari ketam

Kari ketam ni bt hari selasa aritu. Hubby cakap ok la..thehehe..Ketam ni sangat besar. Puas hati makan. Kari ni aku buat xtumis pun. Sbb minyak santan nanti akan kuar banyak. So, xnak tambah minyak banyak2. Mula2 tumbuk bawang merah, putih dan halia. Letak 3 sudu rempah kari faiza, letak bawang tadi, n letak santan yang 1st perah. Then letak atas api. Tgk2 slalu tau, nnt rempah hangit. Then bila rempah dh pecah minyak, letak ketam, then letak santan lagi. Kuah tu, ikut suka la nk banyak ke sikit ke. Pandai2 lah.Then letak garam sikit, asam keping sikit. Siap!

Versi yang diajar omak den masak kari ikan xyah tumis sbb kami semua adik beradik xsuka kari yg ada halba or kari penang tuh. So, kari ni senang, n simple je. Kalau kari ayam n daging, kena lah tumis yo.

Sekian.

No comments:

Post a Comment