Saturday 23 March 2013

Dadih..

Assalamualaikum...
Okes, pepagi ni just nk tulis pasal dadih. Dadih ye. Jangan typo p tulis dadah sudah. Haha. Haru nanti. Sebelum crita pasal dadih ni, sebelum menaip, baca dulu blog irine nadia. Aish, Jeles plak tengok ibu comel ni mengandung. Comel je dia mengandung. Muda-muda lagi dh nak jadi ibu. Jeles! Jeles! Jeles! Semoga selamat melahirkan baby yg comel dan sihat ye Irinie. Tak lupa jugak tuk kawan2 yg menanti masa tuk bersalin tuh, semoga selamat semuanya ok! Semoga sampai jugak masa aku nanti. Ameen.

Ok berbalik pada dadih. Actually my husband yang mengidam nk makan dadih. Kalah ibu mengandung aih kn. hihi. Dah lama dia ngidam, tp baru harini isteri dia buatkan. Kesian hubby ku. hihi. Sorry dear. Dadih dh siap tapi belom boleh makan. Tunggu petang ckit ye. Dadih ni favourite hubby. So, since dh favourite dia, masa bercinta lagi aku dah belajar buat. Masa mula2 buat tu trus jadi. Terer btol ye aku. Hahaha. Tapi sekarang, kadang2 buat xjadi, kadang jadi. So, aku mula la belajar daripada kesilapan. Masa first time buat, sedap gila. Tekstur lembut. Macam yang orang duk jual tuh. Bawak p opis, then opismate bagi kt cleaner kami jgk. Cik Kiah namanya. Baik tapi GARANG hokay. Tapi skrg dia dh benti. Cik Kiah suh aku buat jual sebab sedap. Kembang semangkuk seyhhh. Hahaha. Lepas kejadian tu, kadang buat dadih jadi agar2 sbb keras. Haha. Kena la baiki balik.

Resepi ni diambil dari blog siapa tah. Dah lupa sbb lama dh duk pakai resepi ni. Pada yg terasa tu resepi dia, maaf ye. Saya ambil tapi dah lupa siapa empunya.

Jom cuba resepi ni :

1/2 drp 1 paket 10 gm serbuk agar (ambk yg clear)
1 liter susu fresh ( aku pakai full cream Dutch Lady) Konon2 nak lemak2 gitu
10 sb gula
700 ml air
1/2 st garam
1/2 sb tepung jagung bancuh dgn 1 sb air ( sesetgh resepi xguna, tp aku letak je) ikut resepi asal konon
emulco (ada byk perisa)

Caranya :
1. Didihkan air then letak serbuk agar2 (kacau sampai serbuk agar2 betul2 larut)
2. Masukkan gula dan garam
3. Masukkan susu
4. Masukkan tepung jagung
5 Letak emulco (kalau nk byk perisa, asingkan dulu ya, lpstu baru letak emulco)
6. Isikan dalam bekas (sila tapis ye)
7. Biarkan sejuk, pastu letak dalam peti ais

*Rajin2 la mengacau sbb xnak agar2 tu mendap je kt bawah. Jgn masak terlalu lama. Lepas letak susu, sekali mendidih tutup. Sbb xnk kuantiti air kurang, then dadih pon jadi agar2. hehe
* Masa nak isi dalam bekas tu, tapis ye supaya dapat tekstur yang lembut, licin, cantik n xdk bendasing yg wujud. So, nanti xcantik.

Ok, ini hasil harini. Hubby just nak perisa jagung je. Dapat 7 bekas tuk size ni.





Selamat mencuba! hehe

No comments:

Post a Comment